Se face parc industrial la Pașcani până vin cele două autostrăzi? Unde va fi amplasamentul acestuia

marți, 30 aprilie 2024, 23:37
2 MIN
 Se face parc industrial la Pașcani până vin cele două autostrăzi? Unde va fi amplasamentul acestuia

Consiliul Județean încearcă pentru a treia oară anul acesta să includă în intravilan cele aproape 65 de hectare ale viitorului parc. Între timp, pe traseul A7 se lucrează deja.

Pentru 600 de mii de lei, Consiliul Județean vrea să angajeze servicii de proiectare pentru faza Plan Urbanistic Zonal (PUZ), introducere în intravilan a terenurilor din CF 66452 și CF 69520, în vederea realizării obiectivului de investiții „Parc Industrial Pașcani”. Este a treia încercare a administrației județului de la începutul anului, celelalte două fiind anulate din motive tehnice. În procedura actuală, ofertele sunt așteptate până pe 3 iunie și vor fi evaluate după componenta financiară și după mai multe criterii de ordin tehnic. Odată atribuit, contractul va avea o durată de 6 luni.

Viitorul parc va fi amenajat pe o suprafață de 64,7 hectare, fiind astfel de două ori mai întins decât cele de la Lețcani sau Holboca (aprox. 30 ha fiecare), dar cu 7 hectare mai mic decât cele două parcuri funcționale de la Miroslava.

Potrivit Caietului de sarcini, parcul va fi construit la sud de Sodomeni, localitate suburbană Pașcanilor, la cca 6,7 km de municipiul de pe Siret, în apropiere de DN 28A, dar – și mai important – în apropierea nodului autostrăzilor A7 și A8. De altfel, acesta va fi principalul avantaj al amplasării lui, prevăzută de altfel în Strategia de Dezvoltare a municipiului Pașcani – care prevede însă că A7 va fi gata la sfârșitul lui 2027. Or, termenul impus prin PNRR (ca sursă de finanțare a Autostrăzii Moldovei) este a doua parte a anului 2026. A7 este deja în lucru până la Pașcani, iar pentru cele două loturi ale segmentului până la Suceava se așteaptă lansarea licitației pentru contractul de proiectare și execuție.

Pe de altă parte, și amenajarea unui parc industrial este un proces de durată – cel mai „bun” exemplu în acest sens fiind parcul de la Lețcani, inițiat încă în vremea mandatului lui Cristian Adomniței la CJ (2014) și care ar putea să intre în funcțiune cel puțin parțial spre sfârșitul anului în curs.

Comentarii